Maart 2013

Wie Wat Waarom


Voor het digitale tijdperk:
Vanaf mijn jeugd hield ik in Haarlem de temperaturen bij (periode 1976-1985), wat mijn vader voortzette. Verder was ik geabonneerd op het ‘papieren MOW weeroverzicht’ dat het KNMI per maand publiceerde. Daarnaast luisterde ik veel naar weer amateur Hans de Jong en keek ik naar de weerberichten van de NOS, BRT & ZDF. Met deze gegevens bij de hand en door de weerkaarten uit de krant te bestuderen en daarnaast de bovenlucht en de barometer in de gaten te houden leerde ik zelf een weersverwachting of beeld te schetsen. Daarnaast studeerde ik wiskunde, wat ook goed van pas kwam, zeker ook als het gaat om het zien van tendensen en het maken van overzichten.

Het digitale tijdperk:
Mijn kennis groeide hoe allerlei weerkaarten te lezen. Natuurlijk bekijk ik de verschillende sites van meteorologische diensten, zoals de ‘Meteogroup’, Met.Office, Weerplaza, WetterOnline en het KNMI. Ook de Noorse, Zweedse en Finse sites en overige sites zoals Ventusky worden geraadpleegd, deze zeker ook in de winter

Waarom een website:
– Leuk om te doen en om bij bijzondere weersituaties sneller te zijn met berichtgeving dan de reguliere weerdiensten. De verschillende overzichten zijn van de metingen van het station de Bilt, indien niet anders vermeld.
– Vrienden en familie vragen mij nog wel eens wat voor weer het wordt. Het weerbericht is soms te algemeen, want ‘waar gaat die bui vallen’ en ‘wordt het regen of sneeuw?’.
– Welke invloed heeft de verandering van het klimaat op de natuur en het weer.
– Het weerbericht is niet altijd volledig genoeg en er wordt zo af en toe allerlei onzin verteld in dagelijkse “snelle” media.
Hoe meer pluimen, kaarten en ‘weer-apps’, iedereen lijkt tegenwoordig verstand te hebben van het weer. De kunst is altijd geweest “door kaarten heen” te kijken, trends te zien en je gezonde verstand te gebruiken. Als verteld wordt dat het een strenge winter is, terwijl het koude getal dan nog maar net op 60 punten staat. Of dat gezegd wordt dat het 10 graden gaat worden terwijl ik zie dat het hooguit 2 graden gaat worden (maart 2013), dan is een website nuttig en een mooie aanvulling.
– Last but not least: de laatste ontwikkelingen met mijn vader bespreken.


Update October 2013

Een half jaar na het opzetten van deze site overleed mijn vader geheel onverwachts. De herinnering aan hem onder het kopje ‘Aad’

Be well,
Frank van der Fluit
Twitter
Terug naar de hoofd pagina:  Franks weer


Doe een gift, zie de pagina gift

Zoals te zien is op mijn site is er geen reclame te zien. Daar is een reden voor.
Bij reclame ben je ‘overgeleverd’ aan wat adverteerders plaatsen. Aan reclames voor producten en diensten die mens, dier en het milieu schaden doe ik niet mee.
Mijn gratis site met o.a. de weeroverzichten en -statistieken houd ik zo goed mogelijk bij.
Om de kwaliteit van de site, ook voor u, op een hoog niveau te houden is het mogelijk een gift te doen. Elk bedrag is welkom.
Als u mij wilt ondersteunen ben ik u erg dankbaar.


Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat het dan weten.
U krijgt altijd antwoord, maar niet op vragen over het aantal zonuren in uw gemeente of over het verbruik/gebruik van zonnepanelen, die gegevens heb ik niet.
U zult begrijpen dat deze website over het weer gaat, niet over zonnepanelen, daar zijn andere sites voor.
Het aantal zonuren van ongeveer 30 meetstations van het KNMI zijn te vinden op internet.

Contactformulier