Nine Star Ki 
–  De opbouw van je eigen 3 Stars


Ieder jaar, iedere maand en dag een andere energie

Per jaar neemt een andere star de plaats in het midden van de square in. Die energie krijg je mee als je in dat jaar geboren bent. Ook de maand, dag en uur hebben ieder een energie.
Bij Nine Star Ki wordt gewerkt met je 3 stars. De eerste Star staat voor je geboorte jaar, de tweede voor de geboorte maand en de derde zoals je overkomt. Er wordt soms ook gekeken met het “omgekeerde” 3e star. Dan fungeert de 3e star als richtpunt voor je gezondheid.

Wat is de “1e dag” van het jaar of de maand

Om aan de eerste star te komen moet je weten wanneer het jaar begint. Ieder jaar begint meestal op 4 of 5 februari. In uitzonderlijke gevallen kan het de 3e zijn.
Waarom begin februari? Dan begint namelijk de lente, daar waar “Spring begins”. De zon staat dan 15° in Aquarius. Bij Chinese Feng Shui, Four Pillars of Destiny en Nine Star Ki geldt deze regel. Voor de maanden geldt dat de “1e dag” oploopt vanaf de 4e naar ongeveer de 8e van de maand in augustus en daarna weer terugloopt naar de 4e richting februari. Per jaar kan de begindatum van de maand een dag schelen.
Het astrologische systeem Zi Wei Dou Shu hanteert de maankalender (*). Bij het nieuwe Chinese jaar dat wij kennen in het dagelijks leven wordt dan ook de maankalender gebruikt. Het nieuwe jaar begint met deze regel dus ieder jaar op een andere datum.
Dat met Nine Star Ki met de zonkalender gewerkt wordt heeft een reden. De zon maakt deel uit van het universum. Heliocentrisme stelt dat de zon het middelpunt van het universum is, waar alles om heen draait, of op z’n minst het middelpunt van ons zonnestelsel, waar de planeten omheen draaien. Daarom wordt bij Nine Star Ki en Four Pillars met deze wijze ‘gerekend’, welke ook met wiskundige formules te bepalen is.
Four Pillars gebruikt diverse wiskundige formules voor de Jaar, Maand Dag en Uur Pillar. Master Yu is één van de personen die dat uitgeschreven heeft.

Je eigen Stars bepalen is uitgelegd in boeken en op sites, maar het kan vlugger, zeker als je het de 3e star uit je hoofd moet bepalen.
(*) Bij Nine Star Ki wordt soms ook de ‘maankalender’ gebruikt, maar daar houd ik mij niet mee bezig.

Je eerste Star is je geboorte jaar:

Je telt je geboorte jaar op: 1997 wordt dan 1+9+9+7 = 8 ( de 9 kun je altijd wegstrepen, denk maar aan de negenproef).  1 + 7 = 8. Dit getal trekt je af van 11. Dus 11-8=3.

Je tweede Star is je geboorte maand:

Voor de 2e star zijn tabellen, deze zijn op internet te vinden. Ik gebruik meestal augustus, maar je bent natuurlijk vrij een andere maand te nemen.
Jaar Star 3,6 en 9 geven in augustus een 8. Het jaar Star 2,5 en 8 geven in augustus een 5 en het jaar Star 1,4 en 7 geven in augustus een 2. Ben je van 1960 (4) en geboren in oktober dan tel je naar beneden.  In augustus een 2 levert 9 op in oktober, want 2 minus 2 levert 9 op daar je door telt.
Ben je van januari 1961, dan ben je nog van het vorige jaar, dus is je 1e star nog steeds 4. De maand januari levert 6 op (2 in augustus minus 5 maanden is 6). Ben je van februari 1960, dan tel je op (’terug in de tijd’) vanaf augustus: 2+6=8.

Je derde Star:

Dat is mijn eigen snelle rekenkundige / wiskundige berekening.
Neem het verschil tussen je 1e en 2e Star. Stel je 1e Star is 6 en je tweede 3. Om van 6 naar 3 te komen moet er 3 af. Deze min 3 maak je positief en tel je op bij 5 . Je derde Star wordt dus 3 + 5 = 8.
Terug naar de persoon van oktober 1960. Deze was 4, met maand 9.
Ook hier geldt; hoe kom je van 4 naar 9. Er moet 5 bij. M.a.w. trekt 5 af (het omgekeerde van 5 bijtellen) van de 5. 5 minus 5 levert dan 9 op. De persoon heeft als Stars 4-9-9.
Samenvattend voor de 3e Star: het omgekeerde van het verschil tel je op of trek je af van de 5. Als je rekent voor je gezondheid: dan moet je het verschil alleen niet omkeren voordat je het bijtelt of aftrekt van de 5. Minus 3 bijvoorbeeld blijft dan minus 3.


 

Hieronder de Nine Star Ki Star calculator van Danny van de Berghe, waarbij je je geboortedatum kunt invullen.
De uitkomst zijn je eerste 2 Stars.

 

The Magic Square / Luoshu
Boeken & Opleiding

Terug naar hoofd pagina Nine Star Ki :  The Magic Square

– Heeft u een vraag:

Contactformulier