5 maart 2016

‘England and Wales flooded in wet winter 2016’

Door de langdurige zelfde luchtdrukverdeling viel er in Groot-Brittannië erg veel regen in december 2015. De BBC meldt met de Kerst dat Cumbria (‘Lake district’) record nat is sinds de metingen vanaf 1911. Er waren voor Engeland dan ook veel ‘amber-alerts’ van de Met. Office, mede voor overstromingen. Er viel in december zelfs op sommige plaatsen in Wales tot 1000 mm, zoals in Capel Curig met 1012 mm.
Ter vergelijking, in Nederland valt 850 mm per jaar. In januari waren grote delen van Groot-Brittannië opnieuw erg nat, gemiddeld viel er 185 mm in januari, waarbij Oost-Schotland de meeste neerslag te verwerken kreeg. Hieronder kaartjes van de Met. Office over de hoeveelheid neerslag met de Kerst en de maand december van 2015.

Een erg natte en warme winter in grote delen van Groot Brittannië.
De winter van 2016 was tot 2,5 graad warmer dan normaal in Engeland. Op sommige plaatsen misschien wel de warmste sinds 1910 in Engeland en Wales, met plaatje, aangeleverd door The Met. Office via Twitter

Winter in parts of UK wettest ever
Maar belangrijker nog is dat de winter van 2016 in Wales, Scotland & Northern-Ireland de natste ooit was! Over geheel de UK werd de winter van 2016 de op 1 na natste. The English Met. Office shows us a map on Twitter

Hevige sneeuwval in Canada, USA, Japan en China – 23 januari 2016
Terwijl het hier zachter werd sneeuwden veel landen onder. In Japan en zelfs Zuid-China viel veel sneeuw. Zelfs in Zuid-China, waar het nooit sneeuwt, viel sneeuw. De Chinese media repten over de meest barre weersomstandigheden van de afgelopen zestig jaar. Delen van de Oost-Chinese zee bevroren zelfs, maar met -48° kan dat bijna niet anders. In Canada viel in Montreal 39 cm sneeuw. De oostkust van de US werd zwaar getroffen door een sneeuwstorm. In een groot gebied, tussen Charleston en New York, viel meer dan 50 cm. Op sommige plaatsen, zoals Harrisburg, viel tot 90 cm.

 

Er werden windstoten tot 72 kilometer per uur gemeten, een sneeuwstorm. De Nationale Weerdienst van de US meldde dat deze ‘blizzard’ tot de zwaarste uit de geschiedenis zou gaan behoren. Het record aan sneeuwval werd gevestigd in januari 1922.

Manhattan, 23 januari 2016